Adakah Merah Nama Yang Menang?

Jika saya cukup bernasib baik untuk memiliki kuda lumba saya sendiri, saya fikir saya akan melakukan lebih buruk daripada memberinya nama yang mengandungi ‘Merah’ di dalamnya! Mengapa anda boleh bertanya? Lagipun hanya ada satu Rum Merah, dan walaupun dia terkenal, tidak mungkin ada yang lain seperti dia – dia benar-benar satu dalam sejuta. Tetapi ada Reds lain yang juga beraksi dengan baik.
Red Splash adalah kuda pertama yang memenangi Piala Emas Festival Cheltenham pada tahun 1924, walaupun dia belum lagi menjadi prasyarat moden lima tahun. Selain daripada lompatannya, yang dianggap luar biasa bagus, dia dikagumi kerana terus bertahan dengan begitu tegas, memandangkan dia dihadang dengan tajam oleh Conjuror II pada sedikit penat naik yang cenderung mengalahkan banyak pesaing Piala Emas. Malangnya kejayaannya pada tahun 1924 tidak akan berulang dan walaupun ada harapan besar untuknya bersama Negara, ia tidak akan pernah terjadi velumventures.com.
Satu lagi pasukan Merah yang beraksi dengan baik ialah Red Alligator, yang merupakan pemenang selesa Grand National 1968, menang sebanyak dua puluh mata seperti yang dilakukan oleh abang tirinya Anglo dua tahun sebelumnya. Dalam kemenangan, Red Alligator menyediakan yang pertama daripada tiga tunggangan yang memenangi Kebangsaan untuk joki berusia dua puluh tahunnya Brian Fletcher. Red Alligator dibiakkan oleh William Kennedy berhampiran Downpatrick di Ireland Utara. Diasuh oleh Magic Red, dia keluar dari Miss Alligator yang telah menduduki tempat keenam dalam Oaks 1949 dan masih dijual dengan harga hanya tujuh puluh guinea pada jualan Dublin pada tahun 1952. Miss Alligator menjadi kuda betina kedua yang menghasilkan dua pemenang Grand National, iaitu pertamanya ialah Miss Batty, empangan Emblem dan Emblematic. Malangnya bagi Encik Kennedy, dia tidak mendapat keuntungan daripada membiak dua pemenang Kebangsaan – dia menjual Anglo dengan harga £140 ketika dia masih anak kuda dan menjual Red Alligator pada jualan tahunan untuk 340 guinea. Akhirnya dilatih oleh Denys Smith, ia tidak lama kemudian menyedari bahawa Red Alligator adalah seorang pelompat lari berhalangan yang baik dan kekal, yang jelas dapat dilihat dalam Kejohanan Kebangsaan 1967, di mana selepas bencana besar-besaran pada pukul dua puluh tiga, dia diletakkan semula tiga kali di pagar sebelum mengejar dengan baik sehingga dia mendapat tempat ketiga. Red Alligator memenangi sebelas saingan tetapi dibebani dengan tambahan tiga belas pound berikutan kemenangan gemilang Grand National 1968, dia tidak pernah hampir memenangi perlumbaan itu lagi.
Perampok Merah adalah satu lagi pasukan Merah yang memenangi Kejohanan Kebangsaan, pukulan 33-1 yang merupakan salah satu daripada empat daripada empat puluh pelari yang menamatkan kursus itu, dua daripadanya telah dipertandingkan semula. Pelumbanya, Richard Guest, selepas itu menyatakan bahawa dia ‘mungkin pelompat paling teruk pernah memenangi kejuaraan Kebangsaan’. Ini mungkin benar kerana sebelum perlumbaan, panel keselamatan Jockey Clubs meletakkannya di bawah pengawasan yang menyeluruh, dan dia hanya memenangi penerimaan untuk perlumbaan melalui undian pemutus – lihat, mungkin ada sesuatu dalam nama Red!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *